неделя, 29 септември 2013 г.

ТРАДИЦИОНЕН ТРАКИЙСКИ СЪБОР И КУРБАН В ПАМЕТ НА ДИМИТЪР КАРЕВ в село Горно Ботево 2011г.

ТРАДИЦИОНЕН ТРАКИЙСКИ СЪБОР И КУРБАН
В ПАМЕТ НА ДИМИТЪР КАРЕВ в село Горно Ботево

Камелия Мирчева
На 26.10.2011г. /Димитровден/ в село Горно Ботево, Старозагорско, се проведе традиционният Тракийски събор и курбан в памет на Димитър Карев.
Преди 13 години, при откриването на паметника на Димитър Карев, доц. Атанас Щерев дава обет, всяка година на Димитровден да прави курбан в памет на дядо си. Тази година това се случи за тринадесети пореден път.
Организатори на Тракийския събор са Тракийско дружество "Димитър Карев" и Народно читалище „Пробуда” в с. Горно Ботево, Тракийско дружество "Одринска епопея" в гр.Стара Загора и фондация "Д-р Димитър Щерев" гр. София.
Гости на тържеството бяха представители на Тракийско дружество "Фере" и Народно читалище "Тракия" в село Ракитница, Старозагорско.

Народно читалище „Пробуда” в с. Горно Ботево е основано през 1927г. Негов председател е госпожа Недка Филипова, а секретар библиотекар Гергана Вълчева. Тя сподели: ”Днес в село Горно Ботево празнуваме денят на селото и традиционният тракийски събор. Читалището организира чествания на бележити дати, годишнини и празници. Нашата цел е да съхраним и запазим родовата памет, традициите и обичаите на нашите предци” .

Ето пак настъпи 26 октомври- Димитров ден. На този ден ние отново се събираме, за да почетем паметта на нашите близки, прокудени от родните си места от Беломорска и Одринска Тракия... През тази година се навършват и 98 години от разорението и етническото изтребление на нашите деди от Беломорска и Одринска Тракия. На нас, днешното поколение българи се падна честта и отговорността да запазим жива паметта за дейността на великия българин Капитан Петко Войвода, посветил целия си живот за освобождение на българските тракийски земи, за обединението им с родината, за единението на българската нация, за нова демократична България... „Не забравяйте, но не отмъщавайте!". Тези думи отправени към идните и днешни поколения на наследниците на тракийци ни задължават много. Ние трябва да пазим и да не допускаме отново нашите бащи, майки и деца да изживеят ужаса на войната... Днес ние сме се събрали за пореден път да си спомним за оная дълга върволица от прокудени и търсещи спасение хора, пропъдени от родните си места, оставени без дом, без семейства, без средства за преживяване, но все пак намерили сили в себе си да отстояват християнската си вяра и българска народност и да търсят спасение в нашата родна България. Нека си спомним и за всички ония, които оставиха и костите си по бойните полета.” – каза в приветственото си слово Мариана Манева, потомка на тракийски бежанци и председател на Тракийско дружество "Димитър Карев" в с. Горно Ботево.
Госпожа Петра Мечева - член на централното ръководство на Съюза на тракийските дружества в България и Председател на Регионален съвет на тракийските дружества в Стара Загора каза: „...Тракийските бежанци!...Боси, голи, гладни, уморени и отчаяни, те преминали през острите върхари и дошли, тук, в България. Помня първото си посещение в село Горно Ботево. Беше през 1996г. Когато влязох в кабинета на тогавашния кмет, видях на стената портрета на Капитан Петко войвода. Попитах господин Атанасов, защо точно този портрет е на стената, а той ми отвърна: „От 500 къщи в Горно Ботево, 350 са на бежанци от Беломорска Тракия. И всичките са от едно и също село- Бълъкьой.” Бях много впечатлена, от това, че той, който не беше потомък на тракийски бежанци, уважава паметта им. Къщите на бълъкьойци са посещавани от Димитър Карев, просветител и автор на книгата „Бълъкьой – един кът от Беломорска Тракия”. Постепенно възникнаха идеите една улица в селото да се нарече „Бълъкьой” и да се открие паметник на Димитър Карев в центъра на Горно Ботево. Когато откривахме паметника, доцент Атанас Щерев, внук на Димитър Карев по майчина линия, изрече: „До като съм жив, всяка година, на Димитровден ще давам курбан в памет на моя дядо”. И вече толкова години това се случва. ..Тракия живее в сърцата ни. Тази Тракия, която остана, извън пределите на България. Ние помним и тачим паметта на нашите деди. Ние помним, че Горно Ботево е дало убежище на най-голямата компактна група на преселници от с. Балъкьой...”
Димитър Карев е роден на 16 октомври 1883г. в село Балъкьой, Дедеагачко, Беломорска Тракия.
Още като ученик в Одринската гимназия „Д-р Петър Берон” участва в подготовката на Илинденско-Преображенското въстание. През 1903 г. става част от Вътрешната Македоно - Одринска революционна организация към сформираната чета в Дедиагачко и Гюморджина. За тази си дейност лежи в турските затвори в Ортакьой и Одрин. По-късно получава амнистия, завръща се с. Балъкьой, където е назначен за учител.
По време на Първата Световна война е мобилизиран и примирието през септември 1918г. го сварва на фронта в Карабайр.
През 1919 г. по силата на Ньойския договор България загубва Беломорска Тракия, Южна Добруджа, Западните покрайнини и Македония. Надеждата за осъществяване на национално обединение рухва. Следва нов погром и разорение на тракийските българи.
След загубата на българските територии на два пъти - през 1913 г. и 1920 г. Димитър Карев предвожда големи групи бежанци от Беломорска Тракия. След злополучните за България войни около 50 семейства от Балъкьой, по-голяма част от които се заселват в с. Горно Ботево.

„Този курбан е един скромен спомен и почитане на паметта на всички българи, наши предци, които са дали живота си, за да я има България. На всеки Димитровден, тук, в Горно Ботево, освен, че почитаме паметта на дядо ми, Димитър Карев, ние се опитваме за запазим и да съберем останалите мъждукащи спомени на родовата памет. Да запазим родовите връзки, които във времето се разпиляват. Ние трябва да работим за това, децата ни да знаят своя род и корени, да знаят и помнят историческата истина...” каза доцент Атанас Щерев.
Вокалните групи към Читалище”Пробуда” в с. Горно Ботево, Читалище "Тракия" с. Ракитница и Певческата група при Регионален съвет на Тракийските дружества в гр.Стара Загора, просълзиха с изпълненията си на тракийски песни присъстващите.

Веска Симеонова и Златка Янева представиха за първи път, песента посветена на Димитър Карев.

След празничната част присъстващите поднесоха цветя пред паметниците на Димитър Карев и на загиналите 45 души от Горно Ботево във войните.

Изиграха традиционното кръшно тракийско хоро на център на село Горно Ботево.

И се упътиха към пенсионерския клуб, където ги посрещнаха майсторите на курбана.


1 коментар:

  1. Няма нищо по-прекрасно от любовта към нашата история и национални традиции!!! :)))

    ОтговорИзтриване